20 χρόνια… Νύχτες Πρεμιέρας

Είναι το φεστιβάλ που έμαθε σινεμά σε μία ολόκληρη γενιά και συνεχίζει ακάθεκτο. Είναι το φεστιβάλ που σύστησε στο ελληνικό κοινό τους σημαντικότερους ανεξάρτητους κινηματογραφιστές της τελευταίας 20ετίας, ενώ με τα εξαιρετικά αφιερώματά του μας έφερε σε επαφή με κορυφαίους δημιουργούς, όπως ο Γιασοχίρου Όζου και ο Τζον Κασαβέτις. Είναι το φεστιβάλ που μας έμαθε να περιμένουμε με τις ώρες στα πεζοδρόμια για να βρούμε εισιτήριο για την ταινία που θέλαμε και τελικά να τη βλέπουμε οκλαδόν στο κόκκινο χαλί του Αττικόν. Κι όλο αυτό να το απολαμβάνουμε!

Το φετινό 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας ετοιμάζεται να σηκώσει αυλαία στις 17 Σεπτεμβρίου με την ξεκαρδιστική κωμωδία του Νταμιάν Σιφρόν «Ιστορίες γι’ αγρίους», που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών.

Περισσότερες από 100 ταινίες του παγκόσμιου ανεξάρτητου σινεμά θα προβληθούν στις αίθουσες του Δαναού, του Ιντεάλ, του Odeon Όπερα και της Ταινιοθήκης από τις 17 έως τις 27 Σεπτεμβρίου. Επειδή όμως οι φετινές Νύχτες είναι και επετειακές δεν θα λείψουν και οι εκπλήξεις με το Φεστιβάλ να ενώνει τις δυνάμεις του με την «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων φιλοξενώντας σειρά μουσικών events, installations και σπάνιων προβολών.

Και μέσα σε όλα αυτά ο θρυλικός και καλτ πλέον «Σχιζοφρενής δολοφόνος με το πριόνι» επιστρέφει σε νέες ψηφιακά αποκαταστημένες κόπιες δια χειρός Τόμπι Χούπερ, για να χαρίσει στις φετινές Νύχτες το απαραίτητο σπλάτερ!

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα ανακοινωθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα.