New Face: Δημήτρης Σπανόπουλος Interview

Την Παρασκευή 28/10 στο Nisskia Surf Club σε μια επετειακή ατμόσφαιρα πήρε μέρος το Nissakia Wave classic ενα wave party , κάτι που είχε να γίνει αρκετό καιρό και έλειπε απο το χώρο  του Ελληνικού windsurf.

14720580_1493778610639307_4718111091513230214_n

Μια απο τις επιτυχίες του γεγονότος ήταν η ανάδειξη 2 νέων windsurfer που έφτασαν στο τελικό και έδειξαν μετά απο τόσο καιρό ότι υπάρχει μέλλον σε αυτη την κατηγορία και μάλιστα πολύ ενθαρρυντικό.

14563455_700190450147145_4032341098684408461_n

Ο νικητής Δημήτρης Σπανόπουλος μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση με το στυλ του και τον τρόπο που εκτελούσε τις φιγούρες του.

Αυτός ο νέος σιγουρα έχει κάτι να πει ας τον ακούσουμε..

 

TGB: Πόσα χρόνια ασχολείσαι με το windsurf?  Ποιες κατηγορίες έχεις δοκιμάσει και ποιά σου αρέσει περισσότερο ?

Δημήτρης Σπανόπουλος: Ξεκίνησα να κάνω windsurf όταν ήμουν 5 χρονών.Σε αυτά τα 11 χρόνια έχω δοκιμάσει να κάνω slalom, freestyle και wave. Ασχολούμαι και με τις τρεις κατηγορίες και αυτό εξαρτάται από τον αέρα, το κύμα και φυσικά την παρέα. Όμως έχω μια ιδιαίτερη προτίμηση στο wave.
TGB: Που κάνεις πιο συχνά , αγαπημένο μέρος στην Ελλάδα  έχεις ταξιδέψει στο εξωτερικό ?
Δημήτρης Σπανόπουλος: Το μέρος που κάνω πιο συχνά windsurf είναι η Πάρος. Επίσης είναι το αγαπημένο μου μέρος διότι η γεωγραφική της θέση είναι τέτοια ώστε έχω την δυνατότητα να κάνω και τα τρία στυλ που μ αρέσουν. Στο εξωτερικό ταξίδευα με την οικογένειά μου κυρίως για σκι. Δεν έχω πάει ποτέ για windsurf αλλά είναι κάτι που πλέον θέλω πάρα πολύ να κάνω.
12140686_579494262216765_5653823106812937156_n
TGB: Πως αποφάσισες να πάρεις μέρος στο Nissakia wave classic , ήταν κάτι που περίμενες πως ήταν η εμπειρία ?
Δημήτρης Σπανόπουλος: Αποφάσισα να πάρω μέρος στο Nissakia wave classic γιατί ήθελα περισσότερο να δω σε τι επίπεδο βρίσκομαι αλλά και να ζήσω την εμπειρία ενός τέτοιου αγώνα. Το 2013 συμμετείχα στο youth, το οποίο δεν μπορώ να πω οτι  συγκρίνεται με το κανονικό event. Έτσι η επιθυμία μου να συμμετέχω στο κανονικό event ήταν κάτι που περίμενα πολύ καιρό και όπως κάθε παιδί, φανταζόμουν πόσο ωραία θα ήταν αν κέρδιζα.

TGB: Έδειξες πολύ υψηλό επίπεδο και στυλ για την ηλικία σου και σίγουρα έχεις να δώσεις περισσότερα  , ποιοι είναι οι στόχοι σου ?
Δημήτρης Σπανόπουλος: Οι στόχοι μου στο windsurf είναι να καταφέρω να κάνω τις φιγούρες όσο πιο τεχνικά γίνεται. Επίσης θα ήταν για εμένα ιδανικά να συμμετέχω σε αγώνες στο εξωτερικό και να βρεθώ ανάμεσα στα μεγαλύτερα ονόματα του σπορ.
TGB: Με ποια άλλα αθλήματα ασχολείσαι και ποιο σε κερδίζει ?
Δημήτρης Σπανόπουλος: Καθημερινά προσπαθώ να χαλαρώνω από το διάβασμα κάνοντας skate ποδήλατο και αναρρίχηση. Παρ’ όλα αυτά το windsurf είναι το άθλημα που με κερδίζει. Πιστεύω πως όλα τα αθλήματα έχουν να σου προσφέρουν έντονες συγκινήσεις και εκτόνωση. Με το windsurf βρίσκομαι στην θάλασσα και έχω τη δυνατότητα να πλανάρω στην επιφάνεια του νερού με αρκετά μεγάλες ταχύτητες. Δεν ακούω τίποτα παρά μόνο τον ήχο του νερού στην σανίδα μου και αυτό είναι το καλύτερο συναίσθημα που μπορώ να πάρω από ένα άθλημα. Βέβαια το πλανάρισμα στο επίπεδο που έχω φτάσει είναι κάτι που δεν με εκπλήσσει τόσο όσο τις πρώτες φορές. Αυτό που με μαγεύει πλέον στο windsurf είναι η αίσθηση που νιώθω όταν βρίσκομαι στον αέρα και οι εικόνες που έχω κάνοντας τις φιγούρες. Για παράδειγμα χαρακτηριστική είναι η εικόνα της μύτης της σανίδας που κοιτάει προς την θάλασσα μερικά κλάσματα δευτερολέπτου πριν γυρίσω το κεφάλι για το  forward. Όπως και η αίσθηση του backloop όταν βρίσκομαι στο ψηλότερο σημείο και κοιτάω την επιφάνεια της θάλασσας. Είναι η στιγμή που συνειδητοποιώ πως επικρατεί απόλυτη ησυχία, είμαι μόνο εγώ και ο εξοπλισμός μου εκεί πάνω ανάποδα και για ελάχιστο χρόνο νιώθω ότι ούτε ανεβαίνω αλλά ούτε και πέφτω. Και ενώ ο χρόνος που βρίσκομαι σε αυτήν την κατάσταση είναι ελάχιστος εμένα μ φαίνεται να κρατάει πολύ. Πέρα απ’ αυτά είναι το μοναδικό άθλημα που με κάνει να χαλαρώνω καθώς μου διώχνει το άγχος και νιώθω υπερβολικά ωραία.
13566915_884246858348495_4889906915522517264_n

TGB: Έχεις κάποιον Έλληνα windsurfer σαν είδωλο ?

Δημήτρης Σπανόπουλος: Πρότυπό μου ήταν και θα είναι ο πατέρας μου. Ήταν αυτός που με έμαθε windsurf και ασχολήθηκε περισσότερο με εμένα παρά με τον εαυτό του. Οι ικανότητές του στο windsurf είναι εκπληκτικές όμως δεν ήταν αυτό που τον έκανε να ξεχωρίζει στα μάτια μου όσο ο χαρακτήρας του. Ενώ ήταν αντάξιος με αθλητές της εποχής του και το είχε αποδείξει, ποτέ δεν επιδίωκε την διάκριση. Προτιμά να απολαμβάνει το άθλημα. Ήθελε πάντα να με κάνει καλύτερο από αυτόν και νομίζω τα καταφέρνει… Φυσικά και υπάρχουν πολλοί σερφίστες που θαυμάζω και έχουν αποτελέσει πρότυπα για εμένα όχι μόνο με τις ικανότητές τους αλλά και με την εμπειρία τους στο χώρο του windsurf. Ο επόμενος που ασχολήθηκε μαζί μου και τον ευχαριστώ ιδιαίτερα είναι ο Γιάννης Ξεφτέρης. Τον γνώρισα προσωπικά στην Πάρο και από τότε κάνουμε μαζί windsurf κάθε καλοκαίρι. Παρ’ όλο που κάποιες μέρες πνίγεται στην δουλειά, βρίσκει πάντα λίγο χρόνο να μπει στο νερό για να κάνουμε παρέα. Αυτό που κάνουμε συνήθως όταν μπαίνουμε μαζί είναι να πηγαίνει εκείνος πρώτος, να κάνει μια φιγούρα και μετά εγώ να την προσπαθώ από πίσω και μπορώ να πω ότι με έχει βοηθήσει αρκετά να φτάσω στο επίπεδο που βρίσκομαι στο wave. Ακόμα πρότυπο για εμένα έχουν αποτελέσει ο Αλέξης Ιωάννου με το μοναδικά δυναμικό και εντυπωσιακό στυλ του, ο σπουδαίος σερφιστας που ακούει στο όνομα Tigana, τον οποίο θεωρώ οτι είναι από τους πιο έμπειρους σερφιστες. Επίσης ο Δημήτρης Απαλαγάκης που έχει απογειώσει το wave στην Ελλάδα όπως και ο Χρήστος Ζηματίκας  με το smooth στυλ του. Δεν μπορώ να αγνοήσω το ταλέντο του κολλητού μου Άλκη Βωβού ο οποίος μας εκπλήσσει κάθε χρόνο με τα κατορθώματά του στο σλαλομ. Τέλος για τη βελτίωση του δικού μου στυλ, σημαντικό ρόλο παίζει ο θείος μου ο Νίκος Μπάδραβος που με συμβουλεύει τεχνικά. Είναι ακόμα αρκετοί που δεν έχω αναφέρει όχι μόνο από τον χώρο του wave αλλά και από του slalom και από του freestyle.

14600936_700190526813804_3421860901934205660_n

TGB: Έχεις κάποιον ξένο windsurfer σαν είδωλο ?

Δημήτρης Σπανόπουλος: Οι δύο μεγαλύτεροι windsurfers για εμένα είναι ο Victor Fernandez και ο Philip Koster. O Philip Koster είναι αναμφισβήτητα ο πιο ταλαντούχος windsurfer στον κόσμο αν σκεφτεί κανείς οτι από την ηλικία των 16 νικούσε σε παγκόσμια πρωταθλήματα. Όμως είδωλό μου είναι ο Victor Fernandez. Νομίζω κανένας δεν μπορεί να ξεπεράσει το στυλ του. Μπορεί να μην κάνει όλα τα tricks που κάνει ο Koster, όμως ο τρόπος που εκτελεί κάθε φιγούρα είναι μοναδικός. Έχει απόλυτο έλεγχο στον αέρα και καταφέρνει να δείχνει ένα όμορφο αποτέλεσμα και όχι κάτι βίαιο.

14632965_10154772486122022_4193323778094267115_n

TGB: Θες εσύ να πεις κάτι? 

Δημήτρης Σπανόπουλος: Το μόνο που θα ήθελα να πω είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους διοργανωτές του Nissakia wave classic διότι μου έδωσαν την δυνατότητα να ζήσω μια πολύ ωραία εμπειρία. Ελπίζω και στο μέλλον να υπάρξουν παρόμοιες ή και μεγαλύτερες διοργανώσεις ώστε ο κόσμος να γνωρίσει το windsurf και να αναδειχθούν μεγάλοι αθλητές.