Five moments, Five monuments!

Το skateboarding είναι ίσως η πιο ανεξάντλητα δημιουργική δραστηριότητα. Τα μέρη που μπορείς να τσουλήσεις ή να εκτελέσεις κόλπα μπορεί να είναι από εξωτικά μέχρι τρισάθλια. Γίνεται μέσα στις εμπόλεμες πόλεις του Αφγανιστάν αλλά και στις ήρεμες πόλεις της Ελβετίας. Το κάνουν άνθρωποι που μιλούν βραζιλιάνικα αλλά και οι κάτοικοι του Κονγκό.

Οι ιστορίες που εκτυλίσσονται καθημερινά επάνω σε μια σανίδα skate είναι αμέτρητες, αστείες, αξέχαστες και πάνω απ’ όλα άκρως ενδιαφέρουσες…

Η δικιά μας ιστορία περιλαμβάνει έντεκα skaters οι οποίοι αποφασίσαμε να κατέβουμε μια ημέρα για street skateboarding στο κέντρο της Αθήνας. Όμως επειδή αυτό το κάνουμε αρκετά συχνά, αποφασίσαμε αυτή την φορά να εστιάσουμε στην καλλιτεχνική πλευρά της πόλης μας και να δούμε πως συνδυάζεται το skateboarding με πέντε από τα διασημότερα μνημεία της.

Σημείο συνάντησης και πρώτο spot της ημέρας, ήταν ο ανδριάντας του Ελευθερίου Βενιζέλου στο Πάρκο Ελευθερίας, δίπλα στο Μέγαρο Μουσικής. Το γλυπτό βρίσκεται εκεί από τα τέλη του 1969, γεγονός το οποίο έλαβε υπόψιν του ο Alex με αποτέλεσμα να εκτελέσει ένα στυλάτο bs tailslide στην βάση του. Οι καφέδες τελείωσαν και το crew ολοκληρώθηκε, αρχίσαμε να κατηφορίζουμε.

Alex Wingfield, bs taislide με όλη την σοφία του Ελ. Βενιζέλου
Alex Wingfield, bs taislide με όλη την σοφία του Ελ. Βενιζέλου

Επόμενη στάση το εντυπωσιακό γυάλινο άγαλμα του «Δρομέα«. Δεν ξέραμε αν έχει κάποιο αντικείμενο εκεί γύρω στο οποίο μπορείς να κάνεις skate. Αλλά μόλις φτάσαμε, το rail περιφερειακά του έργου τέχνης υπόσχονταν μια επική φωτογραφία. Ο «Δρομέας», ένα γλυπτό το οποίο αρχικά θεωρήθηκε ως έκτρωμα, αποθεώθηκε από τις επόμενες γενιές και αποτελεί σήμερα ένα από τα πιο μοντέρνα έργα τέχνης της Αθήνας. Το ίδιο ισχύει και για τον Στέφανο, κατάφερε ύστερα από πολλά χρόνια επάνω στην σανίδα του, να γίνει ένας από τους πιο μοντέρνους riders της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης και να εκτελέσει ένα sketchy bs 50-50 στο ετοιμόρροπο κάγκελο.

Στέφανος Οικονομάκης, bs 50-50, με τον αέρα του Δρομέα
Στέφανος Οικονομάκης, bs 50-50, με τον αέρα του Δρομέα

Οι σκιές των κτιρίων είχαν αρχίσει να μεγαλώνουν όταν φτάσαμε στο άγαλμα του έφιππου Κολοκοτρώνη στην οδό Σταδίου. Το γεγονός ότι ο μεγάλος ήρωας του 1821 παριστάνεται πάνω στο άλογό του, δεν είναι μόνο για να προσδώσει κύρος και μεγαλοπρέπεια. Το άλογο το χρησιμοποιούσε καθημερινά˙ ήταν βασικό στοιχείο γρήγορης μετακίνησης, αιφνιδιασμού και τελικά νίκης στον ανταρτοπόλεμο. Δεν θα μπορούσα να περιγράψω καλύτερα το skate μου, αλλά και το skate του Μανώλη, ο οποίος πέρασε πάνω από αυτό το κάγκελο δέκα φορές συνεχόμενα, προκειμένου να μπορέσει ο Κωνσταντίνος να εστιάσει από την μέση του πολυσύχναστου δρόμου, στα κενά μεταξύ της κίνησης.

Μανώλης Δεχουνιώτης, ollie over, Κολοκοτρώνης approves!
Μανώλης Δεχουνιώτης, ollie over, Κολοκοτρώνης approves!

Μετά από ταχύτατο pushάρισμα για να προλάβουμε το τελευταίο φως της ημέρας φτάσαμε στο άγαλμα της Αθηνάς στο Πεδίον του Άρεως. Ο χώρος γύρω από το μνημείο βρίθει ιστοριών, κόλπων, εποχών, καθώς αποτελούσε το σημαντικότερο σημείο συνάντησης των skaters της Αθήνας για πάνω από 25 χρόνια. Δυστυχώς μετά την ανάπλαση του πάρκου, ο τριγύρω χώρος άλλαξε και δεν γίνεται να χρησιμοποιηθεί το μέρος όπως άλλοτε. Ευτυχώς όμως υπάρχουν κάποια νέα spots ακριβώς μπροστά, τα οποία εκμεταλλεύτηκε ο φωτογράφος μας και πολύ δυνατός αναβάτης, Κωνσταντίνος, τιμώντας έτσι την ιστορία της «Αθηνάς και του Λέων».

Κωνσταντίνος Τζέμης, bs nosegrind, υπό την επίβλεψη της Αθηνάς και του Λέω...
Κωνσταντίνος Τζέμης, bs nosegrind, υπό την επίβλεψη της Αθηνάς και του Λέω…

Τελευταία στάση, βράδυ πια, και τελικό μνημείο, δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από την Ακρόπολη. Ένα καλό session πάντα τελειώνει με όλη την παρέα μαζεμένη, χαλαρή για να συζητήσει τα όσα έγιναν, δεν έγιναν και όσα πρέπει να γίνουν. Το σημείο μπορεί να είναι ένα σπίτι, ένα πάρκο, μια πλατεία. Όταν όμως αυτό πρόκειται για τον «Βράχο» με την απίστευτη του θέα σε όλη την Αθήνα και συγκεκριμένα την Ακρόπολη, η συζήτηση μπορεί να κρατήσει μερικές ώρες παραπάνω.

Άλεξ Σιταράς και Άλεξ Ρόπης, chilling στο ομορφότερο ίσως σημείο της Αθήνα...
Άλεξ Σιταράς και Άλεξ Ρόπης, chilling στο ομορφότερο ίσως σημείο της Αθήνα…

Τελικά η αποστολή ολοκληρώθηκε δημιουργικά και παραγωγικά. Γυρίσαμε όλοι σπίτια μας, άλλος με νέα κόλπα, άλλος με μικροτραυματισμούς, αλλά σίγουρα όλοι με μερικές νέες εμπειρίες.

Ευχαριστώ τους Κωνσταντίνο Τζέμη, Άλεξ Ρόπη, Στέφανο Οικονομάκη, Alex Wingfield, Άλεξ Σιταρά, Μανώλη Δεχουνιώτη, Jerry Τσαγκαμίλη, Τοdd, Άγγελο Απέργη, Γιώργο Καράμπελα για άλλο ένα αξιομνημόνευτο session!

Μια ιστορία από τον Θάνο Πάνου για τους TheGreatBoarders.

Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Τζέμης