Interview με τον Αλέξανδρο Παναγάκο που διοργανώνει μοναδικές εξορμήσεις στην Πάρο & στην Αντίπαρο με sea kayak!

Κάτι καινούριο δημιουργείται στην Πάρο και ακούγεται μαγευτικό!

Σε ποιόν δεν αρέσουν οι βόλτες, η θάλασσα, η εξερεύνηση, η άθληση και η ηρεμία; Είναι μερικά από τα χαρακτηριτικά που συνδιάζει αυτή η δραστηριότητα…

Πρόκειται για εξορμήσεις σε πανέμορφα μέρη της θάλασσας με το καγιάκ! Με βάση την Πάρο, ύστερα από αρκετή μελέτη, ο Αλέξανδρος Παναγάκος έκανε το πάθος του επάγγελμα!

downloadfile-8

Είναι διατεθειμένος να μοιραστεί τόσο τις γνώσεις του, όσο και τις υπέροχες διαδρομές που έχει ανακαλύψει! 

Εγώ τον έχω γνωρίσει στα βουνά ως δάσκαλο snowboard και μόλις έμαθα για την καινούρια του δραστηριότητα δεν μπόρεσα να μην τον ρωτήσω περί αυτής, και φυσικά να τη μοιραστώ μαζί σας!

Εκτός από το θαλάσσιο καγιάκ ασχολείσαι και με άλλα αθλήματα; Αν ναι, σε τι επίπεδο το καθένα;

Ασχολούμαι από καιρό με το snowboard και την αναρρίχηση-ορειβασία και αυτά με έφεραν σαν φυσικό επακόλουθο στο splitboard. Με το snowboard ασχολούμαι σε επαγγελματικό επίπεδο ως εκπαιδευτής και με το splitboard είμαι στα τελειώματα της πιστοποίησης ως off piste guide της Βρετανικής ομοσπονδίας αθλημάτων χιονιού. Τους μήνες που δεν έχουμε χιόνια μένω στην Πάρο και εκεί το kite ήρθε σαν καλό υποκατάστατο δραστηριότητας με ‘σανίδι στα πόδια’. Πιο παλιά έκανα και wakeboard αφού δούλευα στη σχολή ski & wake Natural High για 9 χρόνια.

Με το καγιάκ πότε ήρθες πρώτη φορά σε επαφή;

Με τα καγιάκ που είναι σχεδιασμένα για ανοιχτή θάλασσα είχα τη πρώτη επαφή σε ένα ταξίδι μου στη Νέα Ζηλανδία όταν έκανα μια πολυήμερη πεζοπορία σε ένα παράκτιο Εθνικό πάρκο και είδα ότι πολύς κόσμος έκανε την ίδια διαδρομή με εμένα αλλά από τη θάλασσα με sea kayak. Μόνο που αυτοί δεν κουβαλούσαν σακίδιο στη πλάτη γιατί είχαν όλα τα εφόδια τους, αντίσκηνα, υπνόσακους, φαγητό, στους ειδικούς αποθηκευτικούς χώρους του καγιάκ και επιπλέον είχαν και μια καλύτερη οπτική της ακτογραμμής από εμένα. Αυτό μου έμεινε στο μυαλό μέχρι πριν από 3 χρόνια που πήρα το δικό μου καγιάκ και ξεκίνησα τις πρώτες βόλτες.

downloadfile-3

Τι σου προσφέρει και γιατί σε κέρδισε;

Εδώ θα μακρηγορήσω! Το sea kayak είναι μια δραστηριότητα που προσφέρει πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Πρώτα απ’ όλα είναι εξερεύνηση αφού ανακαλύπτεις κάθε πτυχή της ακτογραμμής γιατί μπορείς να κινείσαι δίπλα στην ακτογραμμή, στο 1 μέτρο από τα βράχια. Βρίσκεις κάθε μικρή σπηλιά για να μπεις μέσα, κάθε μικρή παραλία. Ταυτόχρονα χαζεύεις και το βυθό αφού είμαστε τυχεροί που ζούμε σε μια χώρα με κρυστάλλινα νερά και όλα φαίνονται πεντακάθαρα. Επίσης, η ησυχία και η ηρεμία της κίνησης με το κουπί δίνει ένα ζεν στοιχείο σε όλη τη δραστηριότητα.

downloadfile-7

Το sea kayak όμως γίνεται και πιο απαιτητική δραστηριότητα αφού μπορείς να κάνεις πολυήμερα ταξίδια τελείως αυτόνομος χρησιμοποιώντας τους μεγάλους αποθηκευτικούς του χώρους και είναι επίσης και απόλυτα ικανό να ταξιδέψει με ασφάλεια σε πιο δύσκολους καιρούς. Και εκεί είναι που προσωπικά βρίσκω μια ομοιότητα με το splitboard αφού οι εξορμήσεις και στις 2 δραστηριότητες έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά προετοιμασίας και εκτέλεσης. Ενημέρωση για το καιρό, σωστός εξοπλισμός, προνοητικότητα, προσαρμογή στις συνθήκες και το στοιχείο της περιπέτειας.

downloadfile-10

Τέλος, ο χειρισμός του σκάφους εμπεριέχει αρκετή τεχνική. Μπορείς να απολαύσεις μια απλή βόλτα χωρίς να πιεστείς τεχνικά αλλά αν ασχολείσαι σε πιο μόνιμη βάση τότε μπορείς να εξελίξεις τη τεχνική σου σε πολύ μεγάλο βαθμό κάτι το οποίο θα σου ανοίξει τους ορίζοντες στο μέγεθος των ταξιδιών και στις συνθήκες που μπορείς να ταξιδέψεις.

Η πραγματοποίηση αυτής της ιδέας σου πήρε καιρό; Τι χρειάστηκες για να την υλοποιήσεις, ήταν εύκολο;

Η πραγματοποίηση αυτής της ιδέας πήρε περίπου 2 χρόνια. Το βασικότερο ήταν να στηθούν και να ελεγχθούν όλες οι διαδρομές υπό την επίδραση διαφορετικών κατευθύνσεων αέρα και κατά πόσο αυτοί οι άνεμοι επηρεάζονται από τοπικά μορφολογικά χαρακτηριστικά. Χρειάστηκε επίσης να δουλέψω και για την πιστοποίηση μου σαν sea kayak leader από την Αγγλική ομοσπονδία, με τις εξετάσεις μου να γίνονται στην Αγγλία στον αφιλόξενο Ατλαντικό ο οποίος εκτός από κρύος έχει πολύ μεγάλη παλίρροια η οποία περιπλέκει πολύ μια απλή εξόρμηση με sea kayak. Ήταν όμως πάρα πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία και γνώρισα και ωραίους ανθρώπους.

downloadfile-5

Χρειάζεται εμπειρία ή καλή φυσική κατάσταση για να το δοκιμάσει κάποιος; Ποια στοιχεία συνδυάζει; 

Για τις πρώτες βόλτες δε χρειάζεται εμπειρία ειδικά όταν υπάρχει κάποιος έμπειρος συνοδός μαζί. Όσο οι βόλτες και οι στόχοι μεγαλώνουν τότε χρειάζεται η κοινή λογική και προετοιμασία που θα έκανε ο οποιοσδήποτε για μια εξόρμηση με σκάφος στη θάλασσα, προσαρμοσμένα βέβαια για το καγιάκ. Από θέμα φυσικής κατάστασης δεν χρειάζεται τίποτα εξεζητημένο αφού μπορείς να ρυθμίσεις το ρυθμό της κωπηλασίας στο επίπεδο σου και  επιπλέον τα sea kayaks που χρησιμοποιούμε επειδή έχουν μεγάλο μήκος και μικρό πλάτος κινούνται γρήγορα και κρατάνε τη ταχύτητα τους, άρα είναι και πιο ξεκούραστα.

Για να κάνεις κουπί σωστά και αποτελεσματικά χρειάζεται ένας συνδυασμός τεχνικής και χρήσης των μεγάλων μυϊκών ομάδων του κορμού. Τα πόδια δουλεύουν επίσης μέσα στο σκάφος αφού πιέζουν τα πετάλια-στηρίγματα που βρίσκονται μέσα στο καγιάκ και παρέχουν στήριξη στο υπόλοιπο σώμα καθώς και επιπλέον έλεγχο του σκάφους.

downloadfile-6

Τι επιλογές προσφέρεις στους πελάτες σου;

Οι δύο κύριες επιλογές είναι μονοήμερες ή πολυήμερες εκδρομές. Σε μια μονοήμερη εξόρμηση βρισκόμαστε το πρωί και αφού κάνουμε μια μικρή εισαγωγή στην τεχνική και τον εξοπλισμό ξεκινάμε τη διαδρομή που έχει επιλεχθεί για τη συγκεκριμένη ημέρα. Κατά τη διάρκεια της πορείας μας κρατάμε χαλαρό ρυθμό αφού σκοπός είναι να εξερευνήσουμε την ακτογραμμή. Κάνουμε δύο μεγάλες στάσεις στις οποίες μπορούμε να κάνουμε μπάνιο, να πάμε βόλτα με τη μάσκα, να χαλαρώσουμε στη παραλία, ή να κάνουμε βουτιές από βράχια. Στις στάσεις μας προσφέρω φρούτα και ελαφρύ πικ-νικ γιατί το καγιάκ ανοίγει την όρεξη και επιστρέφουμε το απόγευμα.

Οι πολυήμερες εκδρομές μπορεί να περιλαμβάνουν τον περίπλου κάποιου νησιού ή την διάσχιση ενός συμπλέγματος νησιών. Η διαμονή μπορεί να γίνεται σε αντίσκηνα ή τουριστικά καταλύματα και το φαγητό είτε το φτιάχνουμε μόνοι μας στη παραλία είτε επισκεπτόμαστε ταβέρνες. Γενικότερα η συμμετοχή σε κάποιο πολυήμερο ‘expedition’ θέλει μια κάποια προηγούμενη εμπειρία στο καγιάκ ανάλογη της διαδρομής που θα γίνει.

downloadfile-9

Υπάρχουν πολλές διαδρομές; Αν ναι, πως επιλέγεις την καλύτερη;

Υπάρχουν πάνω από δέκα διαδρομές γύρω από τη Πάρο και την Αντίπαρο και είναι διαφορετικές μεταξύ τους, μπορεί να περνάνε από βραχώδης ακτές με εντυπωσιακούς γκρεμούς, σπηλιές, μικρές απομονωμένες παραλίες ή και να περιλαμβάνουν εξερεύνηση μικρών νησιών ανοιχτά της Παρου και Αντιπάρου. Η διαδρομή της ημέρας επιλέγεται με κύριο κριτήριο την ένταση και διεύθυνση του αέρα. Σκοπός είναι πάντα να είμαστε προστατευμένοι από τον αέρα ώστε η βόλτα να είναι πιο ξεκούραστη και ασφαλής.

downloadfile-2

Εγώ προσωπικά πιστεύω πως είναι μια υπέροχη εμπειρία για όλους μας! Εσύ τι θα έλεγες σε κάποιον ότι χάνει αν δεν το δοκιμάσει;

Είναι πραγματικά μια πολύ όμορφη εμπειρία αφού σου προσφέρει μια γεμάτη μέρα στη θάλασσα και έναν διαφορετικό, άμεσο και ήσυχο τρόπο να την εξερευνήσεις. Με το καγιάκ βλέπεις μέρη που μπορεί να έχεις ξαναεπισκεφθεί με τελείως διαφορετικό μάτι. Αξίζει!

downloadfile-4

Αλέξανδρε σ’ ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου, σου εύχομαι ότι καλύτερο!

Αν θέλετε να επικοινωνήσετε με τον Αλέξανδρο, μπορείτε με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

www.seakayakparos.com

facebook.com/seakayakparos

info@seakayakparos.com

6977206541

downloadfile

Interview: Αντώνης Δαυίδ, για τους thegreatboarders.gr