Maroussi skatepark, το skatepark (των) ΗΡΩΩΝ

(By Evan Marc Johny)

Το νέο Skatepark στο ΟΑΚΑ είναι έτοιμο και αυτό το Σάββατο έχουμε το GRAND OPENING πολύ skate και bmx jam!!!!

Τώρα, γιατί το λέω ΗΡΩΩΝ skatepark??? Θα μας πει ο αδελφός εν πατίνι και πολύ καλός φίλος μου Θωμάς Γαλάνης που έχει τη καλοσύνη να απαντήσει σε μερικές ερωτήσεις σχετικά με το πάρκο, μιας και μαζί με τη κοπέλα του Μαριάννα Μπασδέκη έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στη κατασκευή του!

Thomas kai Marianna
Θωμάς και Μαριάννα

Λοιπόν Θωμά, πρώτα για να μάθουν όσοι δεν σε ξέρουν, ημερομηνία γέννησης και πόσα χρόνια κάνεις skate?

Γεννήθηκα το 1979 και ξεκίνησα το skate το 1989-1990 και γύρω στο 1996 σταμάτησα για 3 χρόνια γιατί έκανα snowboard και από 1999 μέχρι σήμερα συνεχίζω σταθερά.

Αγαπημένο trick και απασχόληση όταν δεν τσουλάς;

Αγαπημένο trick δεν έχω, αλλά κάθε μέρα που βγαίνω για skate δοκιμάζω κάτι καινούργιο που αν βγεί, είναι το αγαπημένο trick της ημέρας. Τελευταία η προσοχή μου είναι πιο πολύ στα transitions και όχι τόσο στα σκαλιά-gaps κτλ. για να μπορώ να περπατάω άνετα μετά το skate… Πέρα απο το skate ασχολούμαι με πολλά και διάφορα πράγματα που λίγο πολύ περιφέρονται γύρω απο το skate και την φύση.

Από την αρχή της υπόθεσης ηρώων, περίμενες οτι θα είχαμε τέτοια εξέλιξη;

Την 1η φορά που είχα έρθει σε επαφή με τον Δήμο Αμαρουσίου ήταν το 1991 και απο τότε άκουγα σχεδόν κάθε 4 χρόνια υποσχέσεις. Πριν από 8 χρόνια είχα πάει στο δήμο τα πρώτα σχέδια για skatepark τα οποία ξεχάστηκαν σε κάποιο ράφι… Όμως πότε δεν σταμάτησα να πιστεύω ότι μία μέρα θα γίνει αυτό που όλοι ονειρευόμασταν.

Πως ήταν η αντιμετώπιση στην αρχή από την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και αργότερα αφού είδαν με το πόσο πάθος διεκδικούσαν οι locals το χώρο τους;

Ύστερα από την είδηση ότι θα γκρέμιζαν την πλατεία Ηρώων, τα παιδιά ήταν κάθε μέρα εκεί, γέμιζαν την πλατεία και τα δημοτικά συμβούλια, μαζεύοντας υπογραφές και προκαλώντας ανοιχτά την τοπική αυτοδιοίκηση μέσω σελίδων που δημιούργησαν, μέχρι που κάποια στιγμή ήρθε και το ¨ναι¨ στην παραχώρηση του χώρου για την δημιουργία του skatepark. Να το ξέρεις, χωρίς τη φωνή των παιδιών δε θα είχε γίνει απολύτως τίποτα.

maroussi_ds8-10-2013_skate1-750x400

Ήταν ο μόνος χώρος ή πρότειναν και κάτι άλλο;

Πριν τα Χριστούγεννα τα άτομα του δήμου μας έδειξαν το εν λόγω οικόπεδο, ένα παλιό parking στο ολυμπιακό στάδιο, εκ του οποίου θα είχαμε περίπου ενάμιση στρέμμα. Την χρηματοδότηση του skatepark αλλά και του υπόλοιπου χώρου (πάρκο-παιδική χαρά) ανέλαβε η Lamda Development. Εμείς αναλάβαμε εθελοντικά και αφιλοκερδώς να δώσουμε σχέδια κατανοητά τόσο στους κατασκευαστές όσο και στους εργάτες, που δεν είχαν ξαναδουλέψει σε παρόμοια κατασκευή. Επίσης ασχοληθήκαμε και με την επίβλεψη των εργασιών.

3

Πως εμπλέκεστε στο σχεδιασμό του πάρκου εσύ και η Μαριάννα; 

Η Μαριάννα σπουδάζει αρχιτεκτονική και βοήθησε εμένα και τον Βασίλη σε αυτό το κομμάτι. Ο χώρος που μας πρότειναν είχε κάποιες δυσκολίες. Είχε μεγάλη κλίση, η μία του πλευρά είναι κυκλική και υπήρχε πράσινο ενδιάμεσα που δε θάλαμε να πειράξουμε. Θέλαμε ένα σχέδιο με σωστό flow και δουλεύοντας το πάρκο 3D ήταν πολύ πιο εύκολη η οπτικοποίηση του τόσο σε εμάς όσο και στους κατασκευαστές.

Μετά το σχεδιασμό, ακολούθησαν 3 μήνες στους οποίους είμασταν μαζί κάθε πρωί στο πάρκο, εξηγώντας τις κατασκευές σε κάθε βήμα. Τα αρχικά σχέδια ήταν λίγο διαφορετικά, μα αλλάξαν λίγο στην πορεία κυρίως λόγω budget. Η βασικότερη αλλαγή ήταν η αφαίρεση του bowl που είχε προβλεφθεί αρχικά για το πίσω μέρος του πάρκου.

Όμως τα περισσότερα έγιναν όπως τα θέλαμε, οπότε ας μη παραπονιόμαστε για αυτά που δεν έγιναν.  Στο χέρι μας είναι από εδώ και πέρα να εξελίξουμε τη φάση και να πάμε παραπέρα. Να φανταστούμε το skatepark μέσα σε ένα χώρο γεμάτο bowls, snakeruns, dirt jumps, τοίχους αναρρίχησης και ότι άλλο περνά από το νού. Αν το κάνουμε, να είσαι σίγουρος ότι μια μέρα θα γίνει.

Να περιμένουμε κάποια εταιρεία σχεδιασμού πάρκων για skate και bmx;

Ωραία ακούγεται. Ενώνεις σχεδιαστή, μηχανικό, 1 skater και 1 bmxά και έχεις νομίζω καλό team. Μας λείπει ένας με λεφτά και είμαστε έτοιμοι!

Χαχαχα αυτά τα λεφτά λείπουν πάντα αδερφέ μου! Αν σου έλεγα να δώσεις ένα όνομα στο πάρκο ποιο θα ήταν;

Συζητώντας και με τους locals, θα πρέπει κατά τη γνώμη μας επίσημα να ονομαστεί ‘ΗΡΩΩΝ Skatepark’. Προς τιμή όλων όσων κράτησαν και κρατάνε την σκηνή ζωντανή μέσα από την πλατεία Ηρώων και πλέον και απο το νέο skatepark.

Σε ευχαριστώ πολύ αδερφέ μου για όλο αυτό, αν θες κάτι για να κλείσουμε;

Ελπίζουμε να ακολουθήσουν και άλλοι δήμοι το παράδειγμα του Γ. Πατούλη και της Lamda Development και να δείξουν περισσότερη εμπιστοσύνη στη νέα γενιά. Τότε, θα δούμε όμορφα πράγματα να συμβαίνουν γύρω μας.

By Evan Marc Johny

Join the GRAND OPENING

More about ΗΡΩΩΝ skatepark