Οι New York Times γράφουν για τα graffiti της Αθήνας

Και ενώ ο Δήμος Αθηναίων προσπαθεί να «καθαρίσει» την Αθήνα από graffiti και συνθήματα (δείτε εδώ σχετικό άρθρο), η NEW YORK TIMES εξυμνεί την δουλειά που κάνουν αυτοί οι «αλήτες με τα spay»!

Με αφορμή πολλές δράσεις που συμβαίνουν στην χώρα μας τον τελευταίο καιρό όπως το Athens Street Art Festival, την έκθεση graffiti και street art στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και πολλές άλλες, οι NY Times έκαναν ένα πολύ ωραίο αφιέρωμα σε όλους αυτούς που ομορφαίνουν την Αθήνα και τα κοινωνικά μηνύματα που θέλουν να περάσουν μέσα από αυτά, με τίτλο «Across Athens, Graffiti Worth a Thousand Words of Malaise».

Αν και οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε πως τέτοιες ενέργειες μόνο καλό μπορούν να προσφέρουν, πολλοί καλλιτέχνες δυστυχώς αναγκάζονται ακόμα και να κρύβουν τα πρόσωπά τους και τα πραγματικά τους ονόματα, καθώς υπάρχουν περιστατικά με συλλήψεις γκραφιτάδων!

hiding faces

 

Σε άλλες χώρες βέβαια, το κράτος πληρώνει για την δημιουργία  graffiti σε δημόσια κτίρια ή επιτρέπει ελεύθερα, όταν φυσικά δεν είναι προσβλητικά, υβριστικά κλπ, αφού αφορά δημιουργικότητα, ελευθερία λόγου και σίγουρα ομορφαίνει την όψη μιας γκρίζας πόλης, όπως δείχνει και η εικόνα παρακάτω.

amalias street

 

Παρακάτω μερικά από τα έργα στα οποία αναφέρονται οι NY Times και τονίζουν πόσο σημαντική είναι η δημιουργικότητα, στην εποχή της κρίσης που διανύει η χώρα μας.

Onassis Cultural Center 1 Onassis Cultural Center system of fraud

 

Δείτε ολόκληρο το άρθρο εδώ.