Skateboard Art Crimes: η ελληνική έκθεση skate

Η έκθεση με τίτλο «Skateboard Art Crimes» είναι η πρώτη έκθεση στην Ελλάδα με θέμα την τέχνη πάνω στην σανίδα του σκέιτμπορντ, την ιστορία του αθλήματος, καθώς και την παρουσίαση της προσωπικής συλλεκτικής συλλογής του Αλέξη Φλωράκη, μετατρέποντας την έτσι σε μια από τις πιο ολοκληρωμένες εκθέσεις του είδους στην Ευρώπη.

Η φετινή παρουσίαση της έκθεσης είναι ιδιαίτερα σημαντική λόγο της ιδιαιτερότητας της και του επετειακού της χαρακτήρα μιας και συμπληρώνει 10 χρόνια παρουσίας στον χώρο της τέχνης, του αθλητισμού και το πολιτισμού (2005-2014).

 

SAC-10-annivsary-crest-2-web-620x350

Θα αποτελείτε από τέσσερα μέρη, το εικαστικό, το ιστορικό, το μουσειακό και το κινηματογραφικό.

Το εικαστικό μέρος θα περιλαμβάνει σανίδες σκείτμπορντ φιλοτεχνημένες από τους πιο επίκαιρους και αξιόλογους καλλιτέχνες στον χώρο του σκέιτ, του γκράφιτι, του τατουάζ και της κλασικής ζωγραφικής. Επίσης φέτος θα γίνει για πρώτη φορά η παρουσίαση τριών καλλιτεχνών που θα επιδείξουν την δουλεία τους μέσα από γλυπτά, κοσμήματα φτιαγμένα αποκλειστικά από ξύλο σανίδας σκέιτ καθώς και συλλογή φωτογραφιών όλα με κοινό θέμα το σκέιτμπορντ.

Το ιστορικό μέρος θα έχει αναφορά με γραπτό και φωτογραφικό υλικό από την παγκόσμια ιστορία του σκείτμπορντ, με τις σημαντικότερες ημερομηνίες και γεγονότα που το «σημάδεψαν». Μια μοναδική, πολύχρονη και έγκυρη μελέτη του Αλέξανδρου Φλωράκη. Το μουσειακό μέρος θα περιλαμβάνει την παρουσίαση αυθεντικών αντικειμένων από τον χώρο του σκέιτμπορντ όπως σανίδες, περιοδικά, δίσκους, αυτοκόλλητα και ρούχα που χρονολογούνται από της αρχές ύπαρξης του αθλήματος την δεκαετία 1930 μέχρι και την δεκαετία του 1990, δίνοντας στον επισκέπτη μια μοναδική ευκαιρία να κάνει ένα ταξίδι στο χρόνο και να ενημερωθεί με οπτικό αυθεντικό υλικό γι’αυτό το μοναδικό άθλημα από την στιγμή της γέννησης του μέχρι και την τελική μορφή εξέλιξης του. Τα αντικείμενα που θα παρουσιαστούν είναι από την προσωπική συλλογή του Αλέξη Φλωράκη και τα περισσότερα από αυτά παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

1

Το κινηματογραφικό μέρος θα περιλαμβάνει την πρεμιέρα της προβολής ενός μοναδικού ντοκιμαντέρ με τίτλο “This ain’t California” στα πλαίσια της έκθεσης S.A.C.:
«Ένα κορυφαίο ντοκιμαντέρ για το Ανατολικό Βερολίνο που για πρώτη φορά εστιάζει στην ανάγκη των παιδιών που ζούσαν εκεί να νιώσουνε και να ζήσουνε την εφηβεία τους μέσα σε ένα εμπόλεμο και καταπιεστικό περιβάλλον, δίνοντας συγχρόνως την δικιά τους εκδοχή για την έννοια του δημόσιου χώρου. Ένα μοναδικό αφιέρωμα στην εφηβική επανάσταση, την φιλία και τον έρωτα με κύριο άξονα το σκέιτμπορντ.»

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στης 4 Φεβρουαρίου του 2015 και θα είναι διάρκειας 10 ημερών, ενώ έχει προγραμματιστεί να λειτουργήσει και ως εκπαιδευτική εκδρομή για σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Η έκθεση θα γίνει με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης του τμήματος Πολιτισμού και του Γερμανικού Ινστιτούτου GOETHE, ενώ η κύρια επικοινωνία του event (όπως έχει προγραμματιστεί μέχρι τώρα) θα γίνει σε συνεργασία με το TV100, Ο.Α.Σ.Θ. , REPUBLIC RADIO 100.3, Adrenalini.tv, Destv.tv, Exostis, DB studios, Sporty.
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
Ο χώρος που έχει επιλεχθεί για την παρουσίαση της έκθεσης S.A.C. είναι το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης που στεγάζεται στο μέγαρο «Μπίλλη» στην πλατεία Ιπποδρομίου.
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ
Στην φετινή έκθεση θα συμμετέχουν μερικοί από τους πιο αντιπροσωπευτικούς καλλιτέχνες από διάφορους χώρους όπως Street art, Graffiti , Tattoo, Fine Art, Sculpture, Photography και Wood design.
Οι καλλιτέχνες που έχει προγραμματιστή να συμμετέχουν ως τώρα είναι:
Skateboard art:
Μηλιοπούλου Αλεξάνδρα, Αλέξης Φλωράκης, Live2, Dee71, Jason, Erase, Nade, Naster, Sake,T098, Πέτρος Καραφυλλίδης, Πέτρος Καραγιάννης, Nikolas Thomaς, Nada one, Alex Martinez, Inva, Amok, Rasel, Apset, Zek, Roza, Sive, Dinoz, Make creations, Jamer, Rino, Αχιλλέας Ιωαννίδης, Think.
Photography:
Κώστας Μάνδυλας
Ο Κώστας Μ. είναι ίσως ο πιο καταξιωμένος δημιουργός βίντεο (film maker) στην Χώρα μας και αξιόλογος φωτογράφος στον τομέα των extreme sports. Μέσα από τον φακό και την οπτική του γωνία έχει καταφέρει να δώσει μια άλλη διάσταση στο άθλημα μας και μπόρεσε να το προβάλει μέσα από την δουλεία του σε μερικά από τα σημαντικότερα περιοδικά του είδους παγκοσμίως, βάζοντας έτσι το δικό του λιθαράκι στην προβολή της Ελλάδας ως εναλλακτικό τόπο τουρισμού και κάνοντας τους αθλητές μας αναγνωρίσιμους και στο εξωτερικό.
Skateboard jewelry:
Βασίλης Καλαμαρίδης
Ο Βασίλης Κ. είναι ένας skateboarder ο οποίος τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την κατασκευή ξύλινων κοσμημάτων με πρώτη ύλη παλιά σανίδια skateboard. Με μοναδικό μεράκι και πολύ δουλειά ο Βασίλης δίνει μια νέα ζωή στα σανίδια, ξεπερνώντας τα στερεότυπα απλά σχέδια δαχτυλιδιών και βραχιολιών που κυκλοφορούν στην παγκόσμια αγορά, παρουσιάζοντας μια μεγάλη γκάμα αξεσουάρ για άντρες και γυναίκες όπως: βραχιόλια, μπρελόκ για κλειδιά, στυλό, κουτάκια τσέπης, i-phone θήκες, γυαλιά ήλιου και οράσεως, σε μοναδικά σχέδια υψηλής τεχνοτροπίας και σχεδιασμού.
Sculpture art:
Παναγιώτης Παράσχης
Ο Παναγιώτης Π. είναι ένας ακόμα λάτρης του skateboard με καλλιτεχνικές τάσεις, ο οποίος ασχολείται με την γλυπτική μετάλλων. Κομμάτια κρύου και σκληρού υλικού που στα χέρια του πλάθετε και μεταμορφώνονται σε ονειρικές ζεστές εικόνες της παιδικής φαντασίας, που σίγουρα με την δουλειά του θα σας ταξιδέψει σε όλους κόσμους.