Soloshot 2 review from Θησέας Καμπάς

Όλοι μας ξέρουμε πόσο πολύτιμο είναι το βίντεο όταν προπονούμε καινούργιες φιγούρες και μας βοηθάει να βλέπουμε τα λάθη μας

Επίσης όλοι ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να έχεις συνέχεια αυτή την πολυτέλεια του να σε τραβάει κάποιος από την παραλία.

Για  όλα αυτά έδωσε λύση το soloshot και ο Θησέας, που μόλις παρέλαβε το δεύτερο ανανεωμένο version, μας είπε κάποια πράγματα on camera, μαζί με ένα review για τις πρώτες του εντυπώσεις μετά από κάποια session.

Θησέας Καμπάς

Κάνω windsurf εδώ και αρκετά χρόνια. Τα τελευταία, ασχολούμαι με το freestyle. Από την αρχή που δεν έκανα τίποτα άλλο από το να τρώω τα μούτρα μου έως σήμερα που πατάω κάποιες φιγούρες, βασικός βοηθός ήταν τα βίντεο αθλητών του freestyle.

Πάντα όμως σκεφτόμουν πόσο πιο ιδανικό θα ήταν να έχω δικά μου βίντεο για να βλέπω τι κάνω λάθος και πόσο πιο ευχάριστο όταν πατάω καμιά φιγούρα να μπορώ να κάθομαι να χαζεύω τη λήψη, να την δείχνω στους φίλους μου ή να την ανεβάζω στο youtube.

Κάποια στιγμή ψάχνοντας στο Internet ανακάλυψα το soloshot.

Το soloshot, προϊόν συνεργασίας μιας ομάδας σερφάδων, μηχανολόγων και designers, είναι το πρώτο ρομπότ κάμεραμαν στο κόσμο! Σε αντίθεση με τις action cams τις οποίες συνήθως ο χρήστης φοράει πάνω του ή στον εξοπλισμό του, το soloshot επιτρέπει στον χρήστη να φιλμάρει τον εαυτό του από μακρυά όπως ακριβώς θα έκανε ένας καμεραμαν.

Το πρώτο κομμάτι του soloshot είναι η βάση, μία μηχανική κεφαλή η οποία εφαρμόζει πάνω σε απλό τρίποδο και πάνω της εφαρμόζει οποιαδήποτε κάμερα.

Η κεφαλή μπορεί να γυρνάει οριζόντια (pan) αλλά και κάθετα (tilt). Το δεύτερο κομμάτι είναι ο πομπός τον οποίο φοράει ο χρήστης για να τον ακολουθεί η κεφαλή (και η κάμερα). Το soloshot λειτουργεί με τεχνολογία GPS μόνο σε εξωτερικούς χώρους και η βάση μπορεί να ακολουθεί τον πομπό σε ακτίνα 600 μέτρων.

Παρήγγειλα πριν λίγο καιρό την δεύτερη έκδοση του προϊόντος, το SOLOSHOT2, και εδώ και λίγες μέρες το παίρνω μαζί μου σε κάθε session.

Η διαδικασία για να στήσει κάποιος το soloshot είναι ιδιαίτερα απλή και υπάρχουν τα αντίστοιχα βίντεο με οδηγίες στο Internet. Αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι το αποτέλεσμα: το soloshot σε ακολουθεί ασταμάτητα όσο αντέχει η μπαταρία του και δε σε χάνει ποτέ από το κάδρο εκτός αν πέσει ο πομπός μέσα στη θάλασσα.

Κάποια βασικά tips για την χρήση του soloshot

Focus της κάμερας: Επειδή μπορεί να μπει κι άλλο αντικείμενο στο πλάνο εκτός από τον άνθρωπο που φοράει τον πομπό δεν συστήνεται το autofocus γιατί θα μπερδεύει την κάμερα η οποία δε θα ξέρει που να εστιάσει. Οπότε για καλύτερα αποτελέσματα εστιάζουμε στο άπειρο (infinity focus) και κλείνουμε διάφραγμα του φακού (αν επιτρέπει τέτοια ρύθμιση η κάμερα)

Ακτίνα 600 μέτρων: Αν ο πομπός βγει από την ακτίνα λειτουργίας η βάση σταματάει να τον ακολουθεί μέχρι να ξαναμπεί μέσα στην ακτίνα οπότε και ξεκινάει αυτόματα να τον ακολουθεί και πάλι

Zoom: Το soloshot με ειδικό εξάρτημα (camera controller, πωλείται ξεχωριστά) μπορεί να συνδέεται με ορισμένες κάμερες και να ζουμάρει αυτόματα. Σε περίπτωση που δεν χρησιμοποιείται το εξάρτημα πρέπει το ζουμ να ρυθμιστεί χειροκίνητα ανάλογα με το σημείο όπου σκοπεύουμε να κάνουμε την δραστηριότητά μας. Π.χ. κοντινό ζουμ για τα πλάνα κοντά στη στεριά ή μακρινό για τα πλάνα μακρυά. Καλό είναι να μην κάνουμε πολύ κοντινά πλάνα γιατί μπορεί να χαθούμε από το κάδρο όταν θα αλλάζουμε απότομα πορεία.

Ανάλυση κάμερας: Όσο μεγαλύτερη τόσο το καλύτερο για να επιτρέπει να γίνεται cropping ή ψηφιακό ζουμ την ώρα του editing ώστε να μπορούμε να έχουμε και κάποια πολύ κοντινά πλάνα ή να κάνουμε re-framing αν δεν μας αρέσει κάποιο κάδρο. Π.χ. Αν η κάμερα τραβάει Full HD 1080p μπορούμε να κάνουμε edit σε HD 720p

Ασφάλεια: Το σημαντικότερο πρόβλημα του soloshot. Πάντα υπάρχει κίνδυνος να “βουτήξει” κάποιος την κάμερα και το soloshot την ώρα που είναι στη παραλία και εμείς στη θάλασσα. Μέχρι να κυκλοφορήσει κάποια πατέντα για κλείδωμα του soloshot2 όπως υπήρχε για την πρώτη έκδοση, καλό είναι να προσέχουμε που το αφήνουμε ή να βάζουμε κάποιον αγγαρεία να πίνει τον καφέ του ρίχνοντας ένα μάτι στο soloshot.

Σήμα GPS: Το soloshot είναι φτιαγμένο για να λειτουργεί σε εξωτερικούς χώρους και να βλέπει απευθείας τον ουρανό. Όταν ο πομπός πέσει μέσα στη θάλασσα το σήμα χάνεται. Απ’ όσο πρόσεξα όταν πέφτω μέσα στο νερό αν μείνω μέσα για πάνω από 2-3 δευτερόλεπτα το soloshot με χάνει από το κάδρο και ψάχνει γύρω γύρω και με το που βγω από το νερό με κεντράρει αμέσως. Αυτό σημαίνει το soloshot τραβάει όλη τη σαβούρα αλλά στο τέλος της αρχίζει να χάνει το κάδρο. Για editing όλο αυτό δε με ενόχλησε καθόλου αλλά αν κάποιος σκοπεύει να φτιάξει βίντεο τύπου crashes compilation ίσως τότε να γίνει ενοχλητικό.

Για τους surfers υπάρχει μια ρύθμιση barrel mode με την οποία όταν surfer βρεθεί μέσα σε barrel το soloshot συνεχίζει να ακολουθεί «στα τυφλά” για 8 δευτερόλεπτα ανάλογα με την κατεύθυνση και την ταχύτητα του surfer

Και εδώ ένα δείγμα από ένα πρόσφατο session

 

 

Ευχαριστούμε το Θησέα για αυτό το review!