Η χρονοκάψουλα του Steve Jobs

Το 1983 στο International Design Conference στο Άσπεν, ο πολλά τότε υποσχόμενος νέος επιχειρηματίας Steve Jobs, έδωσε μια διάλεξη στην οποία προανήγγειλε την ανάπτυξη του ψηφιακού κόσμου, αναφερόμενος στην εξάπλωση του παγκόσμιου ιστού, του email, των ασύρματων δικτύων, του iPad, του App Store και πολλών άλλων τεχνολογικών θαυμάτων.

Κατά την λήξη του συνεδρίου, αποφάσισαν να βάλουν μέσα σε ένα μεγάλο κυλινδρικό δοχείο –την ονομαζόμενη Χρονοκάψουλα του Steve Jobs- σημαντικά για την εποχή αντικείμενα και να το θάψουν, με σκοπό να ανασυρθούν χρόνια μετά.

Συγκεκριμένα η χρονοκάψουλα περιείχε το προσωπικό mouse του Jobs από τον πρώτο υπολογιστή της Apple, τον Lisa, μια 8-track κασέτα με τραγούδια των Moody Blues, μια εξάδα μπίρες και έναν κύβο του Ρούμπικ.  

Steve Job's mouse

Το αρχικό πλάνο ήταν τα αντικείμενα να βγουν στην επιφάνεια το 2000. Λόγω μεγάλων έργων ανάπλασης όμως στην περιοχή, οι διοργανωτές έχασαν το θέση της κάψουλας μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο, όπου το τηλεοπτικό πρόγραμμα Diggers του National Geographic, ανέλαβε να εντοπίσει την κάψουλα.

Το πολύτιμο αυτό δοχείο τελικά βρέθηκε λίγες ημέρες πριν, σφραγισμένο με μια προστατευτική σακούλα και οι ειδικοί εξετάζουν τα αντικείμενα.

Το επεισόδιο των Diggers θα προβληθεί επίσημα στις 25 Φεβρουαρίου από το National Geographic Channel.